Η Διατροφή ως Ασπίδα Υγείας
William W. Li
Η νέα επιστήμη που μελετά τα πέντε συστήματα άμυνας του οργανισμού και τα τρόφιμα που τα επηρεάζουν.
Μετάφραση: Φωτεινή Χρηστίδη
Επιμέλεια: Αλίνα Ζωιοπούλου
Εικονογράφηση: Κατερίνα Πάππου
Προσαρμογή συνταγών στην ελληνική κουζίνα: Ηλίας Φουντούλης
Πρώτη δημοσίευση: ΗΠΑ 2019 / Original title: Eat to beat disease
Πρώτη ελληνική έκδοση: Οκτώβριος 2020
Κωδικός: 978-960-9659-07-9
Σχετικά με το Βιβλίο
- Πληροφορίες
- Βιογραφικό
- Κριτικές
ΣΕΙΡΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΥΓΕΙΑ
Η διατροφή μας τρέφει ή καταπολεμά τις ασθένειες;
Ο Δρ William W. Li βρίσκεται στα σύνορα μιας νέας επιστήμης για την αντιμετώπιση των ασθενειών. Μας παρουσιάζει τα πέντε συστήματα άμυνας του σώματος που καθορίζουν την υγεία μας. Στο βιβλία Η διατροφή ως ασπίδα υγείας περιγράφει τη συναρπαστική επιστημονική έρευνα που αναδεικνύει την εντυπωσιακή ικανότητα του σώματός μας να αυτοθεραπεύεται, και τι μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε σήμερα για να υποστηρίξουμε τη δική μας υγεία. Η λύση βρίσκεται στις καθημερινές διατροφικές επιλογές και, κυρίως, στα τρόφιμα που καταναλώνουμε και όχι σε αυτά που αποφεύγουμε.
- "Εξαιρετικά τρόφιμα" που μπορούμε να αρχίσουμε να καταναλώνουμε από σήμερα
- Ένα πρακτικό πλαίσιο 5x5x5 που μας βοηθά να καταλώνουμε τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε
- Πάρα πολλές επιλογές με περισσότερα από 400 τρόφιμα που προστατεύουν την υγεία για όλα τα γούστα και όλες τις ορέξεις
- Ένα σύστημα βαθμολογίας κινδύνου υγείας, ένας απλός οδηγός για γεύματα και συνταγές που ενισχύουν τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού
- Τεκμηριωμένη προσέγγιση που συμβάλλει στην πρόληψη, αλλά και τη βελτίωση της ανάρρωσης από σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η άνοια, τα καρδιακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης
Γεμάτο συναρπαστικές επιστημονικές πληροφορίες, πρακτικές συμβουλές και θετική στάση γύρω από το φαγητό, το συγκεκριμένο βιβλίο - ορόσημο είναι έτοιμο να μεταμορφώσει όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε την υγεία μας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η σύγχρονη ιατρική προσεγγίζει συνολικά τις ασθένειες.
Έγραψαν
Η διατροφή ως ασπίδα υγείας
«Η μοριακή ιατρική συναντήθηκε τελικώς με τη μοριακή διατροφή! Η υγειονομική περίθαλψη μπορεί τώρα να μεταμορφωθεί πραγματικά με την ενσωμάτωση δύο εκ των πιο ισχυρών καθοριστικών παραγόντων για την υγεία και την ασθένεια: τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Ως ιατρός-επιστήμονας, o Δρ Li έχει μια διακεκριμένη σταδιοδρομία συμβάλλοντας στην εκπληκτική πρόοδο της αποσαφήνισης των γενετικών, μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών που προσδιορίζουν την υγεία και την ασθένεια. Η γνώση αυτή έχει επιτρέψει σε ερευνητές και κλινικούς ιατρούς να διαθέτουν ισχυρά, στοχευμένα φάρμακα για την πρόληψη, την εξάλειψη ή τον έλεγχο ασθενειών και έχει οδηγήσει στη σύγχρονη εποχή της “ιατρικής της ακριβείας”. Η ιατρική επιστήμη έχει αναγνωρίσει εδώ και πολύ καιρό ότι, εκτός από τα φαρμακευτικά προϊόντα, η διατροφή διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της υγείας μας, αλλά δεν κατανοούσαμε το πώς και το γιατί. Στο βιβλίο Η διατροφή ως ασπίδα υγείας, ο Δρ Li παρουσιάζει μια επιστημονικά ενδελεχή και περιεκτική έκθεση των μοριακών θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στη διατροφή μας και τη σχέση τους με την πρόληψη ασθενειών και την αποκατάσταση της υγείας, παρέχοντας έτσι μια “μοριακή διατροφή ακριβείας”. Είναι μια πραγματικά ιστορική επιτομή.
«Το βιβλίο αυτό είναι εξαιρετικό σε βάθος, διότι παρέχει μια επεξήγηση του μοναδικού μικροθρεπτικού συστατικού μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων και την ξεχωριστή του αλληλεπίδραση με τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος. Για δεκαετίες, είχαμε μια πρωτόγονη κατανόηση των “υγιεινών τροφίμων” και εφαρμόζαμε ρητά, όπως “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”. Στο βιβλίο αυτό, ο Δρ Li όχι μόνο μας παρουσιάζει γιατί ένα μήλο είναι υγιεινό αλλά, ακόμα πιο σημαντικό, μας λέει ποια ποικιλία μήλων είναι η καλύτερη!
«Το βιβλίο αυτό είναι υπέροχα γραμμένο με έναν τρόπο που εξηγεί πρώτα τους βασικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για τη διατήρηση της υγείας και της ακεραιότητας του σώματός μας, όταν αντιμετωπίζει την εισβολή λοιμώξεων, μια βλάβη των γενετικών ελέγχων που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο ή την απλή διαδικασία γήρανσης. Οι κύριοι αυτοί μηχανισμοί είναι η αγγειογένεση, η αναγέννηση, το μικροβίωμα, η προστασία του DNA και η ανοσία. Ο Δρ Li μάς προσφέρει στη συνέχεια μια λεπτομερή έκθεση των μοριακών θρεπτικών συστατικών που είναι πιο αποτελεσματικά για την υποστήριξη των μηχανισμών αυτών και τα συγκεκριμένα τρόφιμα στα οποία τα συστατικά αυτά βρίσκονται σε αρκετή αφθονία. Στην πραγματικότητα, αυτό δημιουργεί μια διατροφική συνταγή ακριβείας, και είναι μεγάλη χαρά και ίσως έκπληξη ότι ο κατάλογος των τροφίμων είναι γεμάτος με τρόφιμα που μας αρέσει να καταναλώνουμε!
«Σε όλη την εκτενή παρουσίαση της επίδρασης των μικροθρεπτικών συστατικών από τα διάφορα τρόφιμα πάνω στις λειτουργίες του οργανισμού, ο Δρ Li παρέχει άφθονη τεκμηρίωση με δεδομένα που προέρχονται από επιστημονικά πειράματα και καλά σχεδιασμένες ερευνητικές κλινικές μελέτες, αλλά πέρα από τις άριστες διατροφικές συνταγές, το τελευταίο τμήμα του βιβλίου γίνεται αρκετά πρακτικό με την παρουσίαση του πλαισίου 5 Χ 5 Χ 5, το οποίο συνδυάζει την κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με τα τρόφιμα που μας αρέσουν περισσότερο και τον πρακτικό τρόπο να ενσωματώσουμε το συγκεκριμένο είδος υγιεινής διατροφής στον τρόπο ζωής μας.
«Συνοψίζοντας, το βιβλίο Η διατροφή ως ασπίδα υγείας είναι ο καλύτερος οδηγός που γνωρίζω τόσο για τους επαγγελματίες όσο και το κοινό για τη βελτίωση της υγείας χρησιμοποιώντας τα τρόφιμα. Είναι επιστημονικό, είναι περιεκτικό, συνδυάζει τη λογική με τη συνταγή και, το πιο σημαντικό, είναι πρακτικό! Όχι μόνο θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο τρώμε, θα αλλάξει την υγειονομική περίθαλψη!».
—Andrew C. von Eschenbach, MD, president, Samaritan Health
Initiatives, former director of the National Cancer Institute,
former commissioner of the Food and Drug Administration
«Ο Δρ William W. Li έχει κάνει μια φανταστική δουλειά αρθρώνοντας, διαδίδοντας και εξηγώντας πρωτοποριακές ιδέες που επηρεάζουν δραματικά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας μπορεί να αντιμετωπίσει ασθένειες, τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αποτρέψουμε την επιδείνωση των ασθενειών αυτών και, το πιο σημαντικό, τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα μπορούν να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο σ’ αυτό».
— Dr. Mehmet Oz, address at Vatican's Unite to Cure Conference 2018
«Το βιβλίο Η διατροφή ως ασπίδα υγείας είναι ένα πρωτοποριακό βιβλίο. Συγγραφέας, παγκοσμίου φήμης ιατρός και ιατρικός επιστήμονας, ο Δρ Li εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους έχουμε τη δύναμη να βοηθήσουμε στον έλεγχο του δικού μας πεπρωμένου υγείας μέσω της λήψης αποφάσεων που βοηθούν το σώμα να θεραπευθεί μόνο του. Ο Δρ Li περιγράφει πώς περισσότερα από τετρακόσια τρόφιμα ενισχύουν τις άμυνες του σώματός μας, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία. Το βιβλίο Η διατροφή ως ασπίδα υγείας πρέπει να το διαβάσετε οπωσδήποτε – το συνιστώ ανεπιφύλακτα».
—Dean Ornish, MD, founder and president, Preventive Medicine
Research Institute, clinical professor of medicine,
University of California, San Francisco,
author, UnDo It!
«Με το βιβλίο Η διατροφή ως ασπίδα υγείας, ο Δρ William W. Li παρουσιάζει τον λόγο για τον οποίο το πιρούνι είναι το πιο ισχυρό εργαλείο για την υγεία. Το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει ισχυρές νέες ανακαλύψεις για το πώς το σώμα αντιστέκεται φυσικά σε ασθένειες μέσω συγκεκριμένων συστημάτων άμυνας της υγείας. Ο Δρ Li μάς οδηγεί σε ένα επικό ταξίδι που συνοδεύεται από επιστημονικά στοιχεία, τα οποία μας δείχνουν πώς τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτές τις άμυνες. Σε αντίθεση με τα τόσα πολλά βιβλία που απομακρύνουν τους ανθρώπους από τα τρόφιμα που τους αρέσουν, το βιβλίο Η διατροφή ως ασπίδα υγείας μάς δείχνει πώς τα τρόφιμα που αγαπάμε υποστηρίζουν πραγματικά την ευζωία και τη ζωτικότητά μας. Συνιστώ σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την υγεία τους να διαβάσουν το νέο αυτό κλασικό βιβλίο και να ενημερώσουν τους φίλους και την οικογένειά τους για όλα αυτά».
—Mark Hyman, MD, director, Cleveland Clinic Center for
Functional Medicine, and #1 New York Times bestselling
author, Food: What the Heck Should I Eat?
«Μια ωδή σε μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής και μια πειστική απόδειξη για μια υγιεινή λαχτάρα για φαγητό. Το βιβλίο αυτό θα σας διασκεδάσει, θα σας εκπαιδεύσει, θα σας συνεπάρει και μετά θα σας ενδυναμώσει. Ο Δρ William W. Li, πρωτοπόρος της θεραπείας που βασίζεται στην αγγειογένεση, μας διδάσκει ότι υποτιμήσαμε ριζικά τη δική μας δύναμη να μεταμορφώσουμε και να αποκαταστήσουμε την υγεία μας. Και αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε κάνοντας επιλογές και εφαρμόζοντας τη δημιουργικότητά μας σε κάτι που κάνουμε καθημερινά: να τρώμε! Ο Δρ Li μάς υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε παθητικοί θεατές στο έργο των ασθενειών που επιτίθενται στην υγεία μας ή εξαρτημένοι από ελιτίστικες θεραπείες ή από ακριβές ιατρικές καινοτομίες, αλλά ότι εμείς ως άτομα έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε και τα πέντε αμυντικά μας συστήματα μέσω της διατροφής μας. Αυτή είναι μια συναρπαστική ιστορία για τη δύναμη των τροφίμων, ένας συλλογισμός για το τι εννοούμε με τον όρο υγεία και ένα πρακτικό εργαλείο με το πλαίσιο 5 Χ 5 Χ 5 για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε κοντά στο να απολαμβάνουμε τις χαρές της ζωής για όσο το δυνατόν περισσότερο».
—Bono
«Επιτέλους! Ένα βιβλίο που μας λέει την αλήθεια για το τι μπορούμε να φάμε, ώστε να είμαστε υγιείς με βάση την πραγματική επιστήμη, από έναν πραγματικό εμπειρογνώμονα. Το βιβλίο Η διατροφή ως ασπίδα υγείας θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε για το σώμα μας και τις επιλογές που κάνουμε, όταν ψωνίζουμε τρόφιμα, μαγειρεύουμε για την οικογένειά μας ή τρώμε σε ένα εστιατόριο. Διαβάστε το βιβλίο αυτό από την αρχή ως το τέλος, εάν επιθυμείτε να τα πάτε τέλεια με την υγεία, την ομορφιά και τη φυσική κατάσταση, από έξω προς τα μέσα. Όσον αφορά τα τρόφιμα και την υγεία, είμαι πολύ χαρούμενη που έχω τον Δρ Li στο πλευρό μου».
—Cindy Crawford
«Ως πρώην Υπουργός Γεωργίας, ένα από τα καθήκοντά μου ήταν η προώθηση της καλής υγείας και της διατροφής παρέχοντας στο κοινό σύγχρονες, επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για τα τρόφιμα που καταναλώνουν. Το βιβλίο του Δρ Li, που προκαλεί αλλαγές στον τρόπο σκέψης μας, είναι μία από τις καλύτερες περιγραφές που έχω διαβάσει για την επιστημονική σχέση μεταξύ των υγιεινών τροφίμων, της διατροφής και του αγώνα κατά της ασθένειας. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα».
—Dan Glickman, former US secretary of agriculture,
vice president, Aspen Institute, former chairman,
Motion Picture Association of America
«Ήρθε η ώρα να οριστεί σωστά η “υγεία” και να κατανοήσουμε ξεκάθαρα πώς τα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία. Το βιβλίο Η διατροφή ως ασπίδα υγείας ανταποκρίνεται με επιτυχία στο όραμα αυτό σε μεγάλο βαθμό – και με πραγματικά επιστημονικά στοιχεία για επιβεβαίωση. Το εξαιρετικά ευχάριστο και ενημερωτικό βιβλίο του Δρ Li μάς πληροφορεί ότι η επίτευξη μιας εξαιρετικής υγείας είναι εφικτή από όλους εμάς, αξιοποιώντας τα ίδια τα τρόφιμα που αγαπάμε. Το βιβλίο Η διατροφή ως ασπίδα υγείας θα σας ενθουσιάσει, θα σας εκπλήξει και θα σας εμπνεύσει για να τρώτε υγιεινά και να κατατροπώσετε την ασθένεια. Και να θυμάστε: έχετε τον έλεγχο του δικού σας πεπρωμένου».
—Louis J. Ignarro, 1998 Nobel laureate in medicine
«Μεταξύ των πολλών βιβλίων διατροφής και υγείας των τελευταίων ετών, το βιβλίο αυτό πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Ο Δρ William W. Li, ένας έμπειρος ιατρός παθολόγος, έχει επίσης μια εξαιρετική επαγγελματική φήμη στην ιατρική έρευνα. Γνωρίζει την επιστήμη και πώς να την παρουσιάσει στο κοινό. Τα στοιχεία του μπορούν μόνο να οδηγήσουν σε έναν πιο ικανοποιητικό τρόπο σκέψης για την υγεία για όλους μας».
—T. Colin Campbell, PhD, Cornell University, author,
The China Study and Whole
«Το παλιό ρητό λέει “είμαστε ό,τι τρώμε” αλλά θα ήταν περισσότερο ακριβές να λέγαμε ότι “είμαστε αυτό που εξάγουμε από τα τρόφιμα που τρώμε”. Τι γίνεται εάν το φαγητό είναι κάτι περισσότερο από ενέργεια και διατροφή, αλλά είναι μια μορφή φαρμάκου; Στο πρωτοποριακό του βιβλίο Η διατροφή ως ασπίδα υγείας, ο Δρ William W. Li φέρνει την πειθαρχία της κλινικής ιατρικής έρευνας να συνδεθεί με μια νέα ανάλυση πάνω στη σχέση μεταξύ των τροφίμων και της υγείας. Συγκεντρώνοντας τα κομμάτια του παζλ για τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα που καταναλώνουμε επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα και προστατεύεται από την ασθένεια, ο Δρ Li προτείνει ένα
νέο υπόδειγμα για να εξηγήσει τη σχέση αυτή: “τα τρόφιμα ως φάρμακα”. Το βιβλίο Η διατροφή ως ασπίδα υγείας είναι πρόδρομος μιας επανάστασης στη σκέψη για το πώς το φαγητό που τρώμε καθορίζει την υγεία μας».
—The Edge, U2, director, the Angiogenesis Foundation
«Ο Δρ William W. Li είναι πρωτοπόρος στην υγειονομική περίθαλψη. Bοηθά τους αναγνώστες μας να έχουν ευζωία αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο τα ίδια τα συστήματα του σώματος ανταποκρίνονται σε ό,τι τρώμε. Το βιβλίο του θα δώσει πρακτικές συμβουλές για υγιέστερη ζωή και θα εμψυχώσει τους αναγνώστες με τρόπους μέσω των οποίων μπορούν να βοηθήσουν το σώμα τους να καταπολεμήσει τις ασθένειες».
— Arianna Huffington, Founder and CEO, Thrive Global
«Σε αυτή την νέα πρωτοποριακή μελέτη Η διατροφή ως ασπίδα υγείας ο Δρ William W. Li μάς δίνει τη γνώση και τα εργαλεία για να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις για το καθημερινό μας φαγητό. Αυτό το ευκολοδιάβαστο βιβλίο δεν είναι ένα βιβλίο διατροφής, αλλά μια βοήθεια για να κατανοήσουμε καλύτερα τι τρώμε».
— The Washington Book Review
Περιεχόμενα
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ......................................................................... ΧΧΙ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ.................................................................................................................................................. ΧΧΙΙΙ
ΜΕΡΟΣ Ι
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Τα φυσικά συστήματα άμυνας του σώματός μας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Αγγειογένεση.......................................................................................................................... 5
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Αναγέννηση............................................................................................................................ 19
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Μικροβίωμα........................ .................................................................................................. 37
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Προστασία του DNA.............................................................................................................. 55
ΚΑΦΑΛΑΙΟ 5: Ανοσία.................................................................................................................................... 71
ΜΕΡΟΣ ΙΙ
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΩΣ ΑΣΠΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Η απόδειξη της σημασίας της διατροφής στην ιατρική
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Ας αφήσουμε νηστική την ασθένειά μας, ας θρέψουμε την υγεία μας.............................. 93
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Ας αναγεννήσουμε την υγεία μας....................................................................................... 123
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: Ας τροφοδοτήσουμε το εσωτερικό μας οικοσύστημα...................................................... 151
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9: Ας κατευθύνουμε το γενετικό μας πεπρωμένο................................................................. 181
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10: Ας ενεργοποιήσουμε το ανοσιακό κέντρο εντολών........................................................ 209
ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ, ΕΠΙΛEΞΤΕ, ΔΡΑΣΤΕ
Βάζοντας τα τρόφιμα σε λειτουργία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Το πλαίσιο 5 Χ 5 Χ 5: Η διατροφή ως ασπίδα υγείας...................................................... 239
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12: Επανεξετάζοντας την κουζίνα.......................................................................................... 263
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13: Εξαιρετικά τρόφιμα........................................................................................................... 281
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14: Οδηγός με δείγματα γευμάτων και συνταγές.................................................................. 293
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15: Οδηγός με συνταγές που ενισχύουν τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού...........325
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16: Δοσολογίες τροφίμων....................................................................................................... 347
ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Μια σημείωση για την επιστήμη.............................................................................................. 367
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α: 5 Χ 5 Χ 5 Ημερήσιο πρόγραμμα........................................................................................ 371
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β: Αξιολογώντας τους κινδύνους......................................................................................... 381
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ..................................................................................................................................................395
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ .......................................................................................................................397
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΙΝΑΚΩΝ ................................................................................................................................... 445
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ................................................................................................................................. 446
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ................................................................................................................................. 447
ΓΕΝΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ........................................................................................................................................ 451
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ...................................................................................................................................... 457
MARGINALIA ................................................................................................................................................... 461
Σημείωμα συγγραφέα
"Το βιβλίο αυτό αφιερώνεται στην οικογένεια μου, στους μέντορές μου και στους ασθενείς που με έχουν εμπνεύσει να οδηγήσω το μέλλον της υγείας πιο κοντά σε αυτούς που χρειάζονται σήμερα βοήθεια."
William W. Li, MD
Ο Δρ William W. Li είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ιατρός, επιστήμονας και συγγραφέας. Ο Δρ Li, ευρέως γνωστός ως το πρόσωπο που ηγείται του Ιδρύματος Αγγειογένεσης, ξεκίνησε μια εκστρατεία το 1994 για να φέρει την «αγγειογένεση» από το ερευνητικό εργαστήριο στο πλευρό του ασθενούς. Η εργασία του οδήγησε τελικά σε τριάντα δύο ανατρεπτικά θεραπευτικά σκευάσματα και συσκευές, εγκεκριμένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ενώ έχει βοηθήσει περισσότερους από πενήντα εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σήμερα, το αρχικό όραμα του Δρ Li να κάνει την αγγειογένεση μέρος της επικρατούσας ιατρικής έχει πραγματοποιηθεί. Εκτός από τα οφέλη της για τους ασθενείς, η αγγειογένεση τώρα διδάσκεται ακόμα και σε μαθητές λυκείου.
Η πρωτοποριακή προσέγγιση του Δρ Li για την καταπολέμηση των ασθενειών περιστρέφεται γύρω από την εύρεση «κοινών παρονομαστών». Χρησιμοποιώντας την προσέγγιση αυτή, έχει φέρει νέες λύσεις στη μάχη εναντίον του καρκίνου, της τύφλωσης και της απειλής των χρόνιων πληγών σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Έχει συνεργαστεί ακόμα και με κτηνιάτρους σε όλον τον κόσμο για να προσφέρει νέες θεραπείες για τη σωτηρία των κατοικίδιων ζώων και ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.
Ένας μοντέρνος επιστήμονας της υγείας, ο Δρ Li συνεργάζεται με κορυφαία πανεπιστήμια, εξέχουσες εταιρείες και σημειώνει επιτυχίες σε ομάδες υπεράσπισης, κυβερνήσεις και ιδρύματα στις πέντε ηπείρους. Έχει δημιουργήσει συνεργασίες με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Τα επιτεύγματά του έχουν αναγνωριστεί από το Ινστιτούτο Milken και το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates. Το Βατικανό έχει προσκαλέσει δύο φορές τον Δρ Li να παρουσιάσει το όραμά του για το μέλλον της υγείας και η άκρως δημοφιλής ομιλία TED «Μπορούμενα τρώμε, ώστε να κάνουμε τον καρκίνο να λιμοκτονήσει;» έχει συγκεντρώσει περισσότερες από έντεκα εκατομμύρια προβολές. Ο Bono, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος των U2, γράφοντας στους New York Times, χαρακτήρισε τον Δρ Li έναν από τους δέκα κορυφαίους ανθρώπους που θα προσέξουμε την επόμενη δεκαετία «με τη δυνατότητα να αλλάξει τον κόσμο».
Ο Δρ Li είναι παθιασμένος με το μέλλον της υγείας. Πιστεύει σθεναρά ότι ένα καλύτερο μέλλον μπορεί να επιτευχθεί, αν χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να διαλύσουμε τα εμπόδια του παρελθόντος. Οικοδομεί συμμαχίες και συνεργάζεται με ομοϊδεάτες ηγέτες, καινοτόμους και μεταρρυθμιστές που αγωνίζονται να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.
Ο Δρ Li έχει συγγράψει περισσότερες από εκατό επιστημονικές δημοσιεύσεις σε κορυφαία περιοδικά, όπως το Science, το New England Journalof Medicine, το The Lancet και άλλα. Έχει υπηρετήσει στις σχολές του Χάρβαρντ, του Ταφτς και του Ντάρτμουθ. Εκτός από προσκεκλημένος ειδικός στο The Dr. Oz Show, το CNN και το MSNBC, ο Δρ Li έχει επίσης προβληθεί από το USA Today, το TIME, το Wall Street Journal, το Atlantic, το O magazine, το Wine Spectator και το NPR. Ο Δρ Li είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Ολοκλήρωσε την ιατρική του ειδικότητα στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Όταν δεν συγγράφει ή παλεύει με την ασθένεια, ο Δρ Li απολαμβάνει να ταξιδεύει, να μαγειρεύει και να ακούει συλλογές ποικίλης μουσικής
Βιβλιοπροτάσεις για μια καλή αναγνωστικά χρονιά, Σπύρος Μανουσέλης | 09/01/2020
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
William W. • Li H διατροφή ως ασπίδα υγείας
Μολονότι όλοι αναγνωρίζουμε πρόθυμα ότι οι «σωστές» διατροφικές συνήθειες αποτελούν τη βασική προϋπόθεση της καλής υγείας, οι περισσότεροι δεν έχουμε μια σαφή ιδέα για το ποια διατροφικά ήθη ή ποιες συγκεκριμένες τροφές μάς ωφελούν πραγματικά ή, αντίθετα, μας βλάπτουν.
Αυτό το σοβαρό κενό έρχεται να καλύψει το βιβλίο «Η διατροφή ως ασπίδα υγείας», στο οποίο περιγράφονται οι πιο πρόσφατες και ιδιαίτερα συναρπαστικές επιστημονικές εξελίξεις σχετικά με την εντυπωσιακή ικανότητα του σώματός μας να αυτοθεραπεύεται, όταν υιοθετούμε τα κατάλληλα διατροφικά ήθη. Η απάντηση λοιπόν στο ζωτικό πρόβλημα της «σωματικής αυτοθεραπείας» θα πρέπει να αναζητηθεί στις καθημερινές διατροφικές επιλογές μας και ειδικότερα στα τρόφιμα που καταναλώνουμε πιο πρόθυμα και όχι σε αυτά που αποφεύγουμε.
Με πλήθος πρακτικών παραδειγμάτων το βιβλίο αποκαλύπτει στους αναγνώστες του με ποιον τρόπο οι πιο αγαπημένες τους τροφές μπορούν όχι απλώς να υποστηρίξουν, αλλά και να βελτιώσουν την υγεία τους. Κάτι που είναι εφικτό επειδή το σώμα μας διαθέτει πέντε έμφυτα συστήματα άμυνας -αγγειογένεση, αναγέννηση, μικροβίωμα, προστασία του DNA και ανοσία- η καλή λειτουργία των οποίων επηρεάζεται σε απίστευτα μεγάλο βαθμό από το τι τρώμε καθημερινά.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ενώ δεν υπάρχει καμία «μαγική συνταγή» για τη σωματική υγεία και τη μακροβιότητά μας, υπάρχουν πολλοί και ιδιαίτερα αποτελεσματικοί τρόποι να ενδυναμώσουμε, μέσω της κατάλληλης διατροφής, αυτά τα πέντε συστήματα προστασίας και αυτοθεραπείας από τις ασθένειες.
Στις σελίδες αυτού του καλογραμμένου βιβλίου, ο δρ Γουίλιαμ Λι παρουσιάζει αναλυτικά -και με πλήθος καθημερινά παραδείγματα- τις πρακτικές συνέπειες των πολυετών ιατρικών ερευνών του, οι οποίες αναγνωρίζονται διεθνώς ως πρωτοποριακή προσέγγιση της ανθρώπινης υγείας μέσω της διατροφικής ενδυνάμωσης των σωματικών μηχανισμών άμυνας.
Το «Η διατροφή ως ασπίδα υγείας» προσφέρει όλες τις απαραίτητες επιστημονικές πληροφορίες αλλά και τις πρακτικές συμβουλές που χρειάζονται οι αναγνώστες του για να διαμορφώσουν από μόνοι τους μια θετική στάση απέναντι στις τροφές. Και έτσι πετυχαίνει όχι μόνο να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις τροφές, αλλά και ευρύτερα το πώς η σύγχρονη Ιατρική αντιμετωπίζει τις ασθένειες.
Ο William W. Li είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ιατρός, ερευνητής και συγγραφέας. Απόφοιτος του Χάρβαρντ, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, θεωρείται πρωτοπόρος στην ανάδειξη ενός νέου πεδίου της ιατρικής έρευνας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η επικαιρότητα αυτού του βιβλίου, που αναγνωρίστηκε αμέσως στις ΗΠΑ και μεταφράζεται σε 24 γλώσσες, είναι ακόμα μεγαλύτερη σήμερα, επειδή χρειαζόμαστε όσο ποτέ τη βέλτιστη απόδοση των πέντε αμυντικών συστημάτων του σώματός μας για να αντιμετωπίσουμε τη μολυσματική απειλή Covid-19.
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ: ‘Η Διατροφή ως Ασπίδα Υγείας’ του Δρ Wiliam W.Li
Πηγή: Η Συντροφιά του Περιβάλλοντος – The Blog
Σας προτείνουμε το νέο βιβλίο ‘Η Διατροφή ως Ασπίδα Υγείας’, του Δρ Wiliam W.Li που κυκλοφόρησε από τις αυτές τις μέρες από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ.
Η νέα επιστήμη που μελετά τα πέντε συστήματα άμυνας του οργανισμού και τα τρόφιμα που τα επηρεάζουν.
«Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας», Σάκης Κουρουζίδης
The Book's Journal, 18 Μαρτίου 2021
William W. Li, Η διατροφή ως ασπίδα υγείας, μετάφραση από τα αγγλικά: Φωτεινή Χρηστίδη, Χρονικό, Αθήνα 2020, 459 σελ.
Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου του γιατρού Γουίλλιαμ Λι. Κεντρικό μεν θέμα, αλλά δεν προβάλλεται ως πανάκεια. Από την αρχή της ανάπτυξης του θέματός του δηλώνει πως «δεν υπάρχει “μαγικό ραβδάκι” για οποιαδήποτε ασθένεια ή για μια γενική υγεία και μακροζωία. Κανένας μοναδικός παράγοντας στη ζωή μας δεν πρόκειται να αποτρέψει την ασθένεια».
Ο γιατρός Ουίλλιαμ Λι κάνει μια καταστατική δήλωση υπεράσπισης της ιατρικής επιστήμης – και γι’ αυτό όλα τα υπόλοιπα αποκτούν αξιοπιστία και μια στέρεη βάση:
Δεν είμαι ένας από τους ιατρούς που απορρίπτει τη δυτική βιοϊατρική και υποστηρίζει ότι η διατροφή είναι η μαγική λύση. Ακριβώς το αντίθετο: η εκπαίδευση και η εμπειρία μου στην παθολογία καθοδηγούν τη συνετή εφαρμογή από μέρους μου της βασισμένης σε αποδείξεις ιατρικής, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης και των προηγμένων φαρμάκων, όσον αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία.
Η σύνδεση της υγείας με τη διατροφή είναι πολύ παλιά, βεβαιωνόταν εμπειρικά πριν γίνει δυνατή η πιο πρόσφατη επιστημονική της τεκμηρίωση και στήριξη. Η τροφή αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ των διαφόρων σχολών του ευ ζην. Η μεγαλύτερη αντιπαλότητα αναπτύχθηκε μεταξύ των κρεατοφάγων (ή ζωοφάγων, που είναι πιο απωθητικό) και των χορτοφάγων (ή ακρεοφάγων). Τόμοι ολόκληροι έχουν γραφτεί. Στα βιβλία κυριαρχούν οι ακρεοφάγοι, στην αγορά –και στις ταβέρνες– οι ζωοφάγοι.
Πολλές θρησκείες και πολλοί σοφοί άνθρωποι, σε διαφορετικές εποχές, έχουν αποδεχθεί τη φυτοφαγία και έχουν παρακινήσει και άλλους να κάνουν το ίδιο.
Έχουν, κατά καιρούς, εκφραστεί ή έγινε γνωστό ότι ήταν χορτοφάγοι πολλοί γνωστοί άνθρωποι από διαφορετικές εποχές και διαφορετικούς πολιτισμούς: Αϊνστάιν, Πλάτων, Τολστόι, Ντύλαν, Έμερσον, Θορώ, Βενιαμίν Φραγκλίνος, Βάγκνερ, Σωκράτης, Οβίδιος, Νεύτων, Πυθαγόρας, Κάντις Μπέργκεν, Γκάντι, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Βούδας, Βολταίρος, Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, Τζων Μίλτον, Πλούταρχος, Κάρολος Δαρβίνος, Πωλ Νιούμαν, Σενέκας, Τζαίημς Κόμπουρν, Τζώρτζ Μπέρναρντ Σώου, Δαλάι Λάμα κ.ά.
Η διαμάχη αυτή είναι ενεργή και σήμερα, αλλά το ζητούμενο είναι πάντα η σχέση τροφής και καλής υγείας και όχι μόνο μια διάσταση ηθική, ζωοφιλική.
Διατροφή και υγεία
Υγεία δεν είναι απλώς η απουσία αρρώστιας, όπως εύκολα ορίζεται η αντίληψή μας περί υγείας. Αυτό παραπέμπει σε κάτι παθητικό, ενώ η οπτική που αναδεικνύει ο συγγραφέας, ο γιατρός Γουίλλιαμ Λι, είναι «ότι η υγεία μας είναι μια ενεργός κατάσταση που προστατεύεται από μια σειρά αξιόλογων συστημάτων άμυνας στο σώμα που λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά».
Στην Ελλάδα, το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, ο Σπυρίδων Γαλανός (1896-1960), καθηγητής Τροφιμολογίας, συγγράφει πληθώρα βιβλίων και άρθρων για την τεχνολογία των τροφίμων και συνδέει την τροφή με την υγεία (Σκοπός και σημασία της χημείας των τροφίμων, 1924, Εισαγωγή εις την ανάλυσιν των τροφίμων, 1926). Κορυφαίο του έργο, η Επίτομος χημεία τροφίμων και ευφραντικών: Θρεπτικαί ύλαι -Τροφή του ανθρώπου - Γενικαί μέθοδοι αναλύσεως - Ζωικά και φυτικά τρόφιμα-ευφραντικά, 1933, 920 σελ.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, ο γιατρός, φυσικοθεραπευτής Ηλίας Πέτρου, επιχειρεί να πείσει τους Έλληνες, με σειρά δημοσιεύσεών του, για το ρόλο που παίζει η σωστή διατροφή στην υγεία του (Τροφή και υγεία, 1935, Υγιεινή μαγειρική: με αναλυτική χημεία των τροφών, 1938 κ.ά.). Λίγο μετά, η γιατρός Άννα Κατσίγρα, εκδίδει πολλά βιβλία και φυλλάδια με θέμα τη σύνδεση της τροφής με την υγεία (Ελληνικά προϊόντα και ελληνικός τρόπος διατροφής, 1940, Τροφή και ζωή, 1957).
Παράλληλα με αυτά, η βιβλιοπαραγωγή εμπλουτίζεται με συνταγές, με βότανα και μαντζούνια, τις περισσότερες φορές στηριζόμενα σε εμπειρικές παρατηρήσεις, ενώ, όχι σπάνια, μεταφέρονται «συνταγές» αμφιλεγόμενες. Όμως, παραμένει μια γενική αλήθεια, από τα φυτά, από τα τρόφιμα, «εισάγουμε» στον οργανισμό μας διάφορες ουσίες που επηρεάζουν τις λειτουργίες του, θετικά ή αρνητικά.
Αργότερα, στη σκηνή μπαίνει και η οικολογική προβληματική, η οποία στον τομέα της διατροφής προβάλλει ως αντίδοτο κυρίως τη χορτοφαγία. Ο γιατρός Παναγιώτης Κουμεντάκης συγγράφει βιβλία και άρθρα με κυριότερο το βιβλίο του, Σύγχρονη υγιεινή οικολογική μαγειρική. Συνταγές νόστιμων και θρεπτικών φυτοφαγικών φαγητών και γλυκισμάτων και βασικοί κανόνες σωστής διατροφής: για καλή υγεία και καλή εμφάνιση, 1996.
Η βιολογική διατροφή, όμως, δεν προβάλλεται μόνον ως χορτοφαγική (υπάρχουν βιολογικά κρέατα, τυριά, αυγά), αλλά κυρίως ως υγιεινότερη.
***
Το βιβλίο του Γουίλλιαμ Λι κάνει ένα βήμα μπροστά. Εισέρχεται στην «ιατρική της ακρίβειας» και μας παραδίδει έναν πρακτικό οδηγό για τη σωστή επιλογή των τροφών μας:
100 χιλιάδες χιλιόμετρα αιμοφόρα αγγεία, 37,2 τρισεκατομμύρια κύτταρα, 74,4 εκατομμύρια βλαστοκύτταρα, 40 τρισεκατομμύρια μικρόβια με τα οποία συμβιώνουμε, 68 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα DNA (453 φορές η απόσταση από τη Γη στον Ήλιο) και στρατιές εκατομμυρίων κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος που μας λένε τι να κάνουμε, μας βάζουν στην αφετηρία για μια καινούργια ζωή, πολεμούν ή θρέφουν τις ασθένειες.
Τι κάνουμε με όλους αυτούς τους «συγκατοίκους» μας;
Κατανοούμε, επιστημονικά, αυτό που συντελείται στον οργανισμό μας και οργανώνουμε με τρόπο απλό, εύχρηστο και κυρίως στοχευμένο και αποτελεσματικό την επιλογή των τροφών μας. Πρέπει πάντα να τρώμε τρόφιμα που μας αρέσουν και μας ενδιαφέρουν.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη και συνολικά 16 κεφάλαια, με παραρτήματα και ευρετήρια. Αναφέρεται στα «πέντε συστήματα άμυνας του οργανισμού μας και τη σχέση τους με τη διατροφή, σε περισσότερα από 400 τρόφιμα που τα επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά, και στις καθημερινές συνήθειες οι οποίες μπορεί να μας προσφέρουν απόλαυση και παράλληλα να μας προστατεύουν, να μας βοηθούν να βελτιώσουμε, ακόμη και να αποκαταστήσουμε την υγεία μας».
Τα πέντε συστήματα άμυνας του σώματος, τα οποία πραγματεύεται αναλυτικά, είναι η αγγειογένεση, η αναγέννηση, το μικροβίωμα, η προστασία του DNA και η ανοσία. Καθένα από τα συστήματα αυτά επηρεάζεται από τη διατροφή. Ο ίδιος ο συγγραφέας είναι συνιδρυτής του Ιδρύματος Αγγειογένεσης.
Αγγειογένεση. Αυτός ο νέος τομέας της ιατρικής ονομάζεται θεραπεία βασιζόμενη στην αγγειογένεση. Η αγγειογένεση αναπτύσσει νέα αιμοφόρα αγγεία, για να τροφοδοτεί τα όργανά μας ως άμυνα του οργανισμού. Αναφέρεται στους κατοίκους της Ικαρίας και της κεντρικής Σαρδηνίας που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε συστατικά που ενισχύουν την άμυνα της αγγειογένεσης, χωρίς να είναι αποκλειστικά χορτοφαγική.
Αναγέννηση. Αυτό που αναπτύσσει και διατηρεί τα όργανα είναι τα βλαστοκύτταρα. Τα βλαστοκύτταρα είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την υγεία μας που, αν ξαφνικά σταματούσαν να λειτουργούν, θα επερχόταν ο θάνατός μας μέσα σε μία εβδομάδα. «Τα κύτταρα στο λεπτό μας έντερο αναγεννώνται κάθε δύο έως τέσσερις ημέρες. Στους πνεύμονες και στο στόμαχό μας κάθε οκτώ ημέρες. Στο δέρμα μας κάθε δύο εβδομάδες. Τα ερυθρά μας αιμοσφαίρια ανανεώνονται κάθε τέσσερις μήνες». Ο ρυθμός της αναγέννησης επηρεάζεται και από την ηλικία.
Οι γιατροί παρατήρησαν ότι πολλοί άνθρωποι που επέζησαν από την πυρηνική καταστροφή της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι πέθαναν αργότερα γιατί «η έκθεσή τους στην ακτινοβολία κατέστρεψε την ικανότητα του σώματός τους να ανανεώνει τα ίδια τα κύτταρά του στον μυελό των οστών».
Τα αμυντικό σύστημα της αναγέννησης των βλαστοκυττάρων είναι προγραμματισμένο να βρίσκεται σε ετοιμότητα οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει βλάβη ή κάποιος τραυματισμός. Η οποιαδήποτε βλάβη στο μηχανισμό αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί από προηγμένες τεχνολογίες στην ιατρική κλινική, αλλά μπορεί να υποστηριχτεί και από την κατάλληλη διατροφή, αυτή είναι η θέση του συγγραφέα.
Μικροβίωμα. «Το σώμα μας είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο οικοσύστημα, που περιλαμβάνει 39 τρισεκατομμύρια βακτήρια, κυρίως καλά, που είναι συγκεντρωμένα μέσα και πάνω στην επιφάνεια του σώματός μας». Μόνο στο στόμα του ανθρώπου βρέθηκαν περισσότερα από πεντακόσια είδη βακτηρίων (το στόμα κάθε ατόμου περιέχει συνήθως είκοσι πέντε ή περισσότερα είδη). Κατά τη διάρκεια της ζωής ενός καλοφαγά (ή λιτοδίατου;) εξήντα τόνοι τροφής θα περάσουν από το πεπτικό μας σύστημα. Αυτά τα 600.000 κιλά τροφής τα «μοιραζόμαστε» με τα βακτήριά μας, τα οποία έχουν και άλλες... διατροφικές συνήθειες.
Προστασία του DNA. Μέσα στα 46 χρωμοσώματα, σε καθένα από τα 37 τρις κύτταρα του οργανισμού μας, υπάρχουν περίπου 2 μέτρα DNA. Οι γνώσεις για το DNA είναι σχετικά πρόσφατες, μόλις 150 χρόνων, και ο κώδικάς του έσπασε πριν από 50. Τα τελομερή είναι τα προστατευτικά καλύμματα και στα δύο άκρα του DNA και ένα ένζυμο που ονομάζεται τελομεράση είναι διαρκώς ενεργό, επισκευάζοντας τα τελομερή καθώς φυσικά κονταίνουν όσο μεγαλώνουμε. Αυτά, λοιπόν, τα τελομερή, επηρεάζονται ιδιαίτερα από τη διατροφή.
Ανοσία. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μάς προστατεύει αδιάκοπα από τις κάθε είδους απειλές. Η άμυνα αυτή επηρεάζεται από συγκεκριμένα τρόφιμα, θετικά ή αρνητικά.
Αν ξέραμε τι τρώμε
«Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας», έλεγε ο Ιπποκράτης.
Μέσα από την εξέταση των πέντε προαναφερθέντων συστημάτων άμυνας του σώματος, ο συγγραφέας αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στην ιατρική και στην υγεία των ανθρώπων. Το επόμενο βήμα του βρίσκεται στη σύνδεση και την επίδραση της τροφής σε καθένα από αυτά, συγκεκριμένα. Μελετά 400 διαφορετικά τρόφιμα και τα κατηγοριοποιεί ανάλογα με την επίδρασή τους αυτή.
Αντιαγγειογενετικά τρόφιμα (ενδεικτικά): σόγια, ντομάτα, μπρόκολο, ροδάκινα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, μπακαλιάρος, γαύρος, σαρδέλες, κοτόπουλο μπούτι, πράσινο τσάι, χαμομήλι, τυρί (θετικά και αρνητικά: υπάρχουν περισσότερα από 900 είδη τυριών. Στην Ελλάδα είναι καταγεγραμμένα περίπου 545 διαφορετικά είδη τυριών, τα 20 ΠΟΠ. Είμαστε δεύτεροι σε κατανάλωση τυριού παγκοσμίως με 25 κιλά). Υπάρχουν, επομένως, πολλά τρόφιμα για να είναι εύκολο να διαλέξουμε.
Επίσης: Διατροφικά πρότυπα που βλάπτουν τα ευεργετικά βλαστοκύτταρα (διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σε αλάτι, υπεγλυκαιμικά τρόφιμα) ή ευεργετούν (πράσινο τσάι, καρύδια, ελαιόλαδο).
Ό,τι βάζουμε στο στόμα μας και περνάει από το έντερο –φρούτα, λαχανικά, υδατάνθρακες, κρέατα, αναψυκτικά, τεχνητά γλυκαντικά– τροφοδοτεί τα ανθρώπινα κύτταρά μας και στη συνέχεια γίνεται τροφή για το μικροβίωμα του πεπτικού μας σωλήνα. Τα βακτήριά μας μπορούν να μεταβολίσουν τα συστατικά τροφίμων τα οποία δεν μπορεί να πέψει το ανθρώπινο σώμα, και αυτό μπορεί να δημιουργήσει ευεργετικές βιοδραστικές ουσίες που προστατεύουν την υγεία μας.
Τρόφιμα που επηρεάζουν την επιδιόρθωση του DNA (ενδεικτικά): ακτινίδια, καρότα, μπρόκολο, ντομάτες, καρπούζι, σόγια. Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από τρόφιμα και ποτά που έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση, επιδιορθώνουν το DNA και έχουν αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα, η οποία επιβραδύνει τη βράχυνση των τελομερών.
Ωστόσο, προειδοποιεί ο συγγραφέας, «κανένα μεμονωμένο τρόφιμο που καταγράφηκε στα διαιτολόγια δεν ήταν από μόνο του μαγικό φίλτρο για την αύξηση του μήκους των τελομερών. Το γενικότερο διατροφικό πρότυπο ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας».
Με βάση αυτή τη συσχέτιση της τροφής με τα πέντε συστήματα άμυνας του οργανισμού, ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο, όπως το αποκαλεί, 5x5x5 και το οποίο είναι μια στρατηγική για να υποστηρίξει τα 5 συστήματα άμυνας της υγείας, με τουλάχιστον 5 τρόφιμα που ενισχύουν την υγεία, τα οποία έχουμε επιλέξει επειδή μας αρέσει να καταναλώνουμε σε γεύματα και σε σνακ και ενσωματώνοντάς τα έως και 5 φορές την ημέρα στις ευκαιρίες που τρώμε.
Το 5x5x5 είναι ένα πλαίσιο, όχι μια συνταγή, που μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής ακολουθούμε τη στιγμή αυτή... Το πλαίσιο αυτό έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι εύκολο να τηρηθεί και να ενσωματωθεί στην καθημερινή μας ζωή μακροπρόθεσμα.
Και καταλήγει σε μια απλή προτροπή:
Επιλέξτε ένα τρόφιμο από κάθε κατηγορία άμυνας του οργανισμού, να το καταναλώνετε κάθε μέρα.
Συνήθως, τα σχετικά με τη διατροφή βιβλία, προτείνουν οδηγίες που φαίνονται προφανείς και συνταγές με διατροφικά ημερήσια, εβδομαδιαία ή και μακροπρόθεσμα προγράμματα, αλλά στην πράξη αποδεικνύονται ανεφάρμοστες στην καθημερινή μας ρουτίνα, γι’ αυτό και όλες οι δίαιτες παραπέμπονται στην... επόμενη Δευτέρα.
Ο συγγραφέας δείχνει να έχει πλήρη επίγνωση αυτής της αντίφασης, της δυσκολίας, γι’ αυτό και η αγωνία του είναι ακριβώς αυτή: να δώσει ένα πλαίσιο με ιδέες ευέλικτες, ευχάριστες στις διατροφικές μας προτιμήσεις και εύκολα υποστηρίξιμες στην καθημερινότητά μας έως και στην αναψυχή μας.