Συνέντευξη | Στο μυαλό του Ηλία Φουντούλη

Συνέντευξη | Στο μυαλό του Ηλία Φουντούλη
17/04/2021

Καλησπέρα Ηλία! Για αρχή, πες μας λίγα πράγματα για σένα και την πορεία σου.

Καλησπέρα και από εμένα. Δεν ξέρω γιατί ξεκινάμε με χαιρετισμούς, λες και γράφω μια ραδιοφωνική συνέντευξη, αλλά καλησπέρα. Η πορεία μου ξεκίνησε από σπουδές γεωπονίας και ζωικής παραγωγής, αντικείμενα με τα οποία δεν ασχολήθηκα ποτέ, συνεχίστηκε με τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα να γίνονται κατά τύχη στον χώρο της τηλεόρασης όπου και παρέμεινα για πολλά χρόνια, ενώ παράλληλα δούλευα ως αρθρογράφος σε γαστρονομικά περιοδικά. Από το 2012 ξεκίνησα το stand up comedy και λίγο αργότερα άρχισαν τα βίντεο στο Youtube.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον και πώς εμπλέκεται σε αυτά η φαντασία;

Δεν ξέρω αν έχεις προσέξει τι συμβαίνει γύρω μας αυτό το διάστημα.Οπότε δεν έχω πολλά σχέδια για το μέλλον, εκτός από κάποια που εντελώς συμπτωματικά περιλαμβάνουν τη φαντασία, καθώς ο μόνος στόχος που έχω για το επόμενο διάστημα είναι να ολοκληρώσω μια συγγραφική δουλειά.

Ποια είναι τα όρια που έχεις θέσει στον εαυτό σου σχετικά με τη δημιουργία (λογοτεχνίας, youtube κλπ.) αλλά και τη δημοσιότητα;

Η δημοσιότητα δεν είναι απαραίτητη, αρκεί αυτό με το οποίο ασχολούμαι να είναι δημιουργικό σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Πέρασα από τα περιοδικά στην τηλεόραση και από εκεί στο stand up comedy, το Youtube, τη μαγειρική και τη συγγραφή. Νομίζω έχω εξαντλήσει αυτά που μου αρέσουν και μπορώ να κάνω, τώρα αν του χρόνου εμφανιστώ σε μιούζικαλ θα είναι και για εμένα μια έκπληξη.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου λογοτεχνικό είδος και ποιοι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;

Μου αρέσει πολύ η λογοτεχνία τρόμου. Έχω διαβάσει πάρα πολλά βιβλία του είδους από το ‘94-‘95 που διάβασα το Σάλεμς Λοτ και έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στον Στήβεν Κινγκ, τον Τζακ Κέτσαμ, τον Κλάιβ Μπάρκερ και τον Γκράχαμ Μάστερτον.

Στο μυαλό σου, η κωμωδία, η λογοτεχνία και η μαγειρική είναι τρεις ξεχωριστές οντότητες ή εμπλέκονται η μία με την άλλη;

Η κωμωδία και η λογοτεχνία τρόμου περπατάνε χέρι χέρι και πολλές φορές μπλέκουν τους δρόμους τους. Τη μαγειρική την αφήνω έξω από αυτό. Θα ήθελα ιδανικά καμία μαγειρική μου αναζήτηση να μην καταλήξει ούτε στον τρόμο ούτε στην κωμωδία.

Η εκπομπή «Άσε το Κακό να Βγει» ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τον ελληνικό χώρο του Youtube και της ελληνικής λογοτεχνίας. Πες μας δυο λόγια γι’ αυτήν.

Είναι μια πολύ αγαπημένη μου εκπομπή, ένα project που ήθελα να κάνω, παρόλο που ήξερα ότι απευθύνεται σε ένα πολύ περιορισμένο κοινό. Την έστησα χέρι χέρι με τον πολύ καλό φίλο και συνεργάτη Στέλιο Μαυρογιάννη, που έδωσε στο γύρισμα αυτήν τη μοναδική αισθητική. Θα ήθελα να βγάζω πιο συχνά επεισόδια.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τους Unboxholics και το HorrorBookshelf;

Είχε ξεκινήσει από τα κοινά ενδιαφέροντα που έχουμε με τον Σάκη, μιας και διαβάζει λογοτεχνία τρόμου και είναι μεγάλος φαν του Κινγκ. Το είχαμε συζητήσει μισοαστεία μισοσοβαρά και τελικά προχωρήσαμε σε αυτή την όμορφη συνεργασία.

Κάποιοι άνθρωποι στον χώρο της λογοτεχνίας στηρίζουν Με Όλες Τους Τις Δυνάμεις τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Γνωρίζεις κάτι γι’ αυτό;

Έχω βάσιμες υποψίες ότι αναφέρεσαι στο τελευταίο βιβλίο των εκδόσεων Χρονικό το «Με Όλες Τους Τις Δυνάμεις», ένα βιβλίο που αποτέλεσε έμπνευση του Θανάση Παπαγεωργίου, παρουσιαστή της εκπομπής 'Αλλόκοσμες Ιστορίες' και διαχειριστή της σελίδας 'Λογοτεχνία Τρόμου' στο Facebook. Επηρεασμένος από μια προσωπική εμπειρία που έζησε, ήθελε να βγάλει ένα βιβλίο του οποίου τα κέρδη να πάνε στον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια 'Η Πίστη'. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του 16 συγγραφείς αλλά και διορθωτές, επιμελητές, καλλιτέχνες, γραφίστες και έφτιαξαν αυτή την υπέροχη συλλογή διηγημάτων.

Ανάμεσα στις ταινίες και σειρές που βασίζονται σε βιβλία φαντασίας και τρόμου, ποιες σου έχουν μείνει ως καλύτερες και ποιες ξεχώρισες για την αποτυχία τους να αποτυπώσουν το πνεύμα του βιβλίου;

Ξεκάθαρα η τριλογία 'Lord of the Rings' είναι αριστούργημα, το 'Πράσινο Μίλι' λατρεμένο αλλά μια από τις εξαιρέσεις, γιατί δυστυχώς αμέτρητα βιβλία του Κινγκ έγιναν πολύ κακές ταινίες, από το 'Langoliers' μέχρι και τα 6 από τα 7 'Παιδιά του Καλαμποκιού'.

Τι πιστεύεις λείπει απ’ τον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας; Λαογραφία, μυθολογία, επιστημονική φαντασία; Κάτι άλλο;

Η ελληνική λογοτεχνία βρίσκεται σε διαρκώς ανοδική πορεία και συνεχώς ανακαλύπτω βιβλία-διαμάντια και εξαιρετικούς συγγραφείς, που έχουν πολλά να πουν. Δεν θεωρώ ότι λείπει κάτι. Εννοώ ότι προτιμώ να διαβάσω ξανά και ξανά καλές δουλειές για θέματα που μου είναι γνώριμα παρά να περιμένω κάτι διαφορετικό που δεν έρχεται.

Θα ήθελα να δημιουργήσεις πέντε τίτλους βιβλίων, έναν για κάθε είδος λογοτεχνίας, αλλά όλοι να σχετίζονται με φαγητό.

Τρόμου – 'Μαγιονέζα με δόντια'
Μυστηρίου – 'Τα άδεια γεμιστά'
Φαντασίας – 'Lord of the onion rings'
Κοινωνικό δράμα – 'Κοτόσουπα με δάκρυα'
Αισθηματικό/Άρλεκιν – 'Αιθεροβάμων τυλιχτής'

Αν η ίδια η πραγματικότητα γινόταν βιβλίο, θα προτιμούσες η πλοκή και οι πρωταγωνιστές να είναι από τον χώρο της λογοτεχνίας, της κωμωδίας ή αυτοί οι δύο κόσμοι σε ένα;

Προφανώς και θα ήθελα να είναι από τον κόσμο της κωμωδίας, αν και τα εγχειρίδια λένε ότι κωμωδία ίσον τραγωδία συν χρόνος, άρα ίσως θα περνούσαμε ούτως ή άλλως από αυτό το στάδιο.

Στα βιβλία Ιστορίας γράφει ότι κάποτε είπες «Να περιγράφετε το φαγητό στα βιβλία σας. Δε θα το μετανιώσετε». Τι έχεις να πεις γι’ αυτόν τον ισχυρισμό;

Όποιος με άκουσε δικαιώθηκε.

Αν είχες τρεις ευχές για τον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας φαντασίας, ποιες θα ήταν αυτές;

-Να ενδιαφερθούν περισσότεροι εκδοτικοί για ελληνική λογοτεχνία φαντασίας
-Να κάνουν καλύτερα συμβόλαια στους συγγραφείς
-Το αναγνωστικό κοινό να δείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη

Τέλος, θα ήθελα να μου δώσεις έναν τίτλο βιβλίου. Δεν έχει σημασία το είδος, αρκεί να έχει μέσα ένα δικό σου λογοπαίγνιο, το οποίο δεν ξέραμε ότι θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε χωρίς αυτό. Κι αν μπορείς, δώσε και τα τρία πρώτα κεφάλαιά του (πάλι στο ίδιο στυλ), έτσι να μένουμε σε αγωνία.

Aς πούμε τρεις τίτλους βιβλίων που δεν θα ήθελε να διαβάσει κανείς αλλά όλοι θα ελπίζαμε ότι κάποια στιγμή θα κυκλοφορήσουν.
-Το Πράσινο Δείλι
-Αδελφοί Καραμαζόχ
-Περηφάνια και κατάληψη

O Ηλίας Φουντούλης και ο Άγγελος Σπηλιόπουλος παρουσιάζουν την νέα κωμική εκπομπή "Κόκκινη Κλωστή Δεμένοι", η οποία προβάλλεται μέσα από το κανάλι του ComedyLab. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε και το IliasFood, το προσωπικό κανάλι του Ηλία Φουντούλη στο YouTube.

Ο Ευάγγελος Ιωσηφίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1990. Μεγάλωσε σε ένα χωριό της Δράμας, τους Σιταγρούς, και έχει αποφοιτήσει από τη σχολή Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα ασχολείται με το σκάκι ως αθλητής και προπονητής. Ενδιαφέροντά του είναι τα ταξίδια, η λογοτεχνία και η στιχουργική και του αρέσει να ανακαλύπτει νέους κόσμους μέσα από βιβλία και ταινίες. Αντλεί έμπνευση από φυσικά τοπία, απ' την τέχνη και από την -διαδικτυακή συνήθως- έρευνα σε ανεξήγητες υποθέσεις μυστηρίου. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορούν τα βιβλία του "Φιλήμων, ο ερευνητής του μεταφυσικού" και "7 Καταραμένες Ιστορίες". Διατηρεί ιστολόγιο στο διαδίκτυο, το skylosofies.blogspot.com, όπου αρθρογραφεί τακτικά.