ΠΡΟΦΙΛ

Οι Εκδόσεις ΧΡΟΝΙΚΟ ιδρύθηκαν το 2010 από τον Ηλία και τη Ματίνα Φουντούλη.

Το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε ήταν Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ του Lester R. Brown σε μετάφραση του Χρυσόστομου Φουντούλη, ένα δοκίμιο για το πως θα αποτρέψουμε την περιβαλλοντική και οικονομική κατάρρευση του Earth Policy Institute. 

Στη συνέχεια, ακολουθεί Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ του Manfred F. R. Kets de Vries σε μετάφραση Ματίνας Φουντούλη, ένα δοκίμιο με διαλογισμούς πάνω στην ευτυχία και την επιτυχία. 

O εκδοτικός οίκος, αμέσως μετά κυκλοφόρησε μια σειρά διηγημάτων φαντασιάς με τίτλο ΚΑΤΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ του Ηλία Φουντούλη, ένα βιβλίο που τιμήθηκε και με το βραβείο αναγνωστών των βιβλιοπωλείων Public στην κατηγορία Ελληνικό Διήγημα το 2016. Ακολούθησε το ΗΡΘΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ: ΚΩΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΟΠΛΙΤΗ του Κώστα Μαλιάτση Σάλας, το οποίο, επίσης, τιμήθηκε με το βραβείο αναγνωστών των βιβλιοπωλείων Public στην κατηγορία Ένας Ήρωας-Έκπληξη το 2018. Συνεχίζοντας τις εκδόσεις και τις συνεργασίες από τον χώρο του stand up comedy, κυκλοφορεί το πρώτο μέρος της τριλογίας ΚΟΑΛΕΜΟΣ: ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΜΜΟΣ του Στέλιου Ανατολίτη, το οποίο, και αυτό, τιμήθηκε με το βραβείο αναγνωστών των βιβλιοπωλείων Public στην κατηγορία Ένας Ήρωας - Έκπληξη το 2019, αλλά και με 2 βραβεία The Everlies | The Hellenic Fantasy Awards 2020: 1η θέση στην κατηγορία Καλύτερο βιβλίο τρόμου και 3η θέση στην κατηγορία καλύτερο εξώφυλλο βιβλίου ή συλλογής για το 2019. 

Το πιο σημαντικό, όμως, που πετύχαν οι εκδόσεις Χρονικό σε σύγκριση με τα παραπάνω βραβεία είναι ότι απευθύνθηκε στους λεγόμενους Millennials ή Generation Y ή Γενιά της Χιλιετίας, ή απλώς Χιλιόπουλα, τα οποία χάρη στις παραπάνω εκδόσεις άρχισαν να μπαίνουν συχνότερα στα βιβλιοπωλεία και να αγοράζουν βιβλία “εξωσχολικά”.

Από τις εκδόσεις έχει κυκλοφορήσει επίσης και η μαρτυρία ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΦΗ ΜΑΣ με τετράστιχα του γάμου και του έρωτα από την Ικαρία, που είναι διαθέσιμη και σε pdf.

Το 2020 κυκλοφορεί το βιβλίο Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΩΣ ΑΣΠΙΔΑ ΥΓΕIΑΣ: Η νέα Επιστήμη που μελετά τα Πέντε Συστήματα Άμυνας του Οργανισμού και τα Τρόφιμα που τα επηρεάζουν του William W. Li σε μετάφραση της Φωτεινής Χρηστίδη, αλλά και μια συλλογή διηγηματων με τίτλο ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Όλοι οι συγγραφείς της έκδοσης αυτής έχουν εκχωρίσει τα πνευματικά δικαιώματα στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασία “Η ΠΙΣΤΗ”, όπου θα αποδοθούν όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου.

Το 2021, το δεύτερο μέρος της τριλογιάς ΚΟΑΛΕΜΟΣ: ΤΕΡΜΙΤΕΣ του Στέλιου Ανατολίτη είναι πλέον γεγονός, ενώ ετοιμάζεται και το πρώτο βιβλίου του Γιώργου Χατζηπαύλου με τίτλο «Κόμεντι Σκρίπτα».

Οι Εκδόσεις ΧΡΟΝΙΚΟ συνεχίζουν την εκδοτική τους δραστηριότητα έχοντας δύο βασικούς στόχους: να φέρουν κοντά στους νέους αναγνώστες νέους σπουδαίους συγγραφείς του αύριο, και να συνεχίσουν επιλεκτικά με ξένους συγγραφείς με βιβλία που εξετάζουν και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της νέας εποχής, κρατώντας πάντα την αισθητική των βιβλίων στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.