Ο Ηλίας Φουντούλης στο ikariamag

Ο Ηλίας Φουντούλης στο ikariamag
19/11/2014

“Ο Ηλίας Φουντούλης κατάγεται από το Φουντουλάτο του Καραβοστάμου, ξεφθινοπωριάζει στον Άγιο Κήρυκο και ξεχειμωνιάζει στα τροπικά και κοσμοπολίτικα Πατήσια. Λατρεύει να γράφει αλλά τα τελευταία 34 χρόνια δε μπορεί να καταλήξει στο στυλ που τον εκφράζει περισσότερο, καθώς είναι μόνιμα τριχασμένος ανάμεσα σε κωμωδία, τρόμο και μαγειρική”.

Αυτό είναι το "βιογραφικό" του Ηλία στις ελεύθερες πτήσεις, μια που έχουμε την χαρά να είναι ένα από το «πετούμενα» του ikariamag. Όμως ο Ηλίας κάνει πολλά περισσότερα γι’ αυτό και του ζητήσαμε να μας μιλήσει με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου “The Real Greek Yogurt Book”, μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας καταγραφής για την αληθινή ιστορία του ελληνικού γιαουρτιού και τις συνταγές του.

Ο Ηλίας σπούδασε γεωπονία και ζωική παραγωγή, βρέθηκε να δουλεύει ως δημοσιογράφος ξεκινώντας με ειδικότητα ταξιδιωτική για να αφοσιωθεί 100% στη γαστρονομία. Δεν θα τον δείτε να γράφει κριτικές για εστιατόρια και να κάνει μόδες μαγαζιά. Tον απασχολεί η γεύση, ο πρωτογενής τομέας, τα τοπικά προϊόντα και οι άνθρωποι πίσω από αυτά. Συνεργάζεται με πολλά περιοδικά και τηλεοπτικές εκπομπές «μαγειρικής», λατρεύει να μελετάει (και ισχυρίζεται ότι γράφει) λογοτεχνία τρόμου ενώ παράλληλα προσπαθεί να ασχοληθεί με το stand up comedy. Κάνει συνέχεια πολλά πράγματα ταυτόχρονα αλλά ειδικά φέτος δεν την παλεύει γιατί δεν μπόρεσε να πάει Ικαρία το καλοκαίρι…

Το βιβλίο ξεκινά σαν παραμύθι. Η ιδέα πώς ξεκίνησε; Είχες από πάντα κάποια ιδιαίτερη σχέση με το γιαούρτι;
Η ιδέα και το συνολικό concept του βιβλίου ήταν της εκδότριας και πλέον καλής φίλης Άννυς Μπλάνα (Annie Blana Books), που πίστεψε σε αυτό από την πρώτη στιγμή και μου έδωσε μια κατεύθυνση για το πώς το φανταζόταν. Ύστερα ξεκίνησε η έρευνα και η διαδικασία της συγγραφής.

Η αλήθεια είναι ότι το γιαούρτι είναι μια τροφή που δεν αγαπούσα ιδιαίτερα μικρός μιας και πρώτον συνδυαζόταν με περιόδους αρρώστιας και δεύτερον έχανε πάντα στη ζυγαριά με το παγωτό. Παρόλα αυτά μεγαλώνοντας άρχισα να το εκτιμώ πάρα πολύ και είμαι πλέον σχεδόν φανατικός (ειδικά του αυθεντικού στραγγιστού)

Τι θα βρούμε μέσα στο βιβλίο;
Θα βρείτε ιστορίες για το πώς ανακαλύφθηκε το γιαούρτι, αναφορές σε αρχαία κείμενα και μυθολογίες, λαϊκές ιστορίες από όλο τον κόσμο, τις πρώτες επίσημες έρευνες που έγιναν πάνω σε αυτό, τι πραγματικά είναι το γιαούρτι, ποια τα είδη του ελληνικού γιαουρτιού και τα οφέλη για την υγεία του καθώς και μια σειρά συνταγών με γιαούρτι.

Πώς οδηγήθηκες στη συλλογή και τη δημιουργία του περιεχομένου;
Ήθελα το βιβλίο να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ήθελα να είναι πλούσιο, εμπεριστατωμένο 100%, να βασιστεί σε αποτελέσματα ερευνών με τις αντίστοιχες πηγές αλλά χωρίς να κουράζει και πάνω απ’όλα να διαβάζεται εύκολα ενώ οι συνταγές ήθελα να είναι απλές, εύκολες, οικονομικές και να έχουν κάτι που να τραβάει την προσοχή!

Η σχέση γιαουρτιού και ικαριακής κουζίνας;
Η Ικαρία μπορεί να μην έχει μεγάλη παραγωγή ντόπιου γιαουρτιού, τουλάχιστον σε εμπορικό επίπεδο, αλλά έχω δοκιμάσει εξαιρετικό αγελαδινό και αιγοπρόβειο γιαούρτι από τα Κοσοίκια και έχω τρομερές αναμνήσεις από την κουζίνα της γιαγιάς Άννας που έφτιαχνε κολοκυθολούλουδα γεμιστά με ρύζι συνοδευμένα με γιαούρτι και φυσικά γιαούρτι με τα αγαπημένα γλυκά κουταλιού του Τέσκου, από την εποχή της μεταλλικής μπλε κόκκινης συσκευασίας!

Επόμενο εκδοτικό εγχείρημα;
Έχω γράψει πολλά διηγήματα που είναι δύσκολο να εκδωθούν, θεωρητικά δουλεύω εδώ και κάποιο διάστημα ένα μυθιστόρημα (που αν το γράψω σωστά ίσως μοιάζει με τρόμου), βασισμένο σε κάποιες λαϊκές δοξασίες. Ακόμα πιο θεωρητικά βρίσκομαι στα 3/5 του αλλά πρακτικά δεν υπάρχει επόμενο εκδοτικό εγχείρημα.

Πού θα σε πετύχουμε φέτος για Stand up Comedy;
Το Stand Up είναι πολύ στα πάνω του φέτος με πολλά μαγαζιά να έχουν γίνει στέκια κωμωδίας. Μπορεί να μην εμφανίζομαι κάπου σταθερά, αλλά συχνά εμφανίζομαι εδώ κι εκεί! Αν σας ενδιαφέρει το Stand Up περάστε από το ολοκαίνουργιο Gazi Comedy Club, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Passport Art στον Πειραιά, το Χυτήριο ίσως και το μπαράκι της γειτονιάς σας, το κακό εξαπλώνεται.

Το βιβλίο κυκλοφορορεί σε 2 γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά. Πληροφορίες και events σχετικά με το βιβλίο θα βρείτε στη σελίδα του Facebook “The Real Greek Yogurt Book” καθώς και στην ιστοσελίδα www.annieblana.com

Συνέντευξη στο ikariamag