Ο Γιώργος Χατζηπαύλου δε φοβάται που μια μέρα ο γιος του θα δει τα βιντεάκια του

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου δε φοβάται που μια μέρα ο γιος του θα δει τα βιντεάκια του
21/11/2021

Μιλήσαμε με τον γνωστό κωμικό που μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο για τη συγγραφή, τις παραστάσεις και την εκπομπή του, παρέα με τον Ζήση Ρούμπο, στο YouTube.

Κορυφαίος στην ελληνική stand-up comedy σκηνή για πάνω από δέκα χρόνια, ένας απ' τους πρώτους που δίδαξαν αυτήν την "παράξενη" τέχνη, που μέχρι πρόσφατα τη γνωρίζαμε μόνο μέσα από κάποια εμβόλιμα δίλεπτα σε ξένες ταινίες και αναρωτιόμασταν "τι ακριβώς τώρα κάνουν αυτοί;", ο Γιώργος Χατζηπαύλου, δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Χρειάζεται όμως να μάς δώσει ορισμένες απαντήσεις.

Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε, το "Κόμεντι Σκρίπτα" είναι μία συλλογή με κωμικά κείμενα -από το πώς είναι η ζωή μιας ινφλουένσερ μέχρι το πώς θα ήταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν στο σχολείο-, δεν γνωρίζουμε όμως γιατί αποφάσισε να βγάλει αυτό το βιβλίο. Ή πού μπορούμε να δούμε την παράστασή του. Ή τι συμβαίνει με την εκπομπή που κάνει στο YouTube παρέα με τον Ζήση Ρούμπο.

Και για όλα αυτά έπρεπε να δώσει απαντήσεις.

Πάντα έγραφες κείμενα αλλά με σκοπό μετά να τα παρουσιάσεις on stage στον κόσμο. Πώς ήταν τώρα αυτή η διαδικασία; Να γράφεις για να διαβαστείς; Τι διαφορετικό είχε;
Η διαδικασία ήταν πολύ ωραία. Είχα μεγαλύτερη ευελιξία εφόσον δεν δεσμευόμουν από μία συγκεκριμένη δομή όπως είναι εκείνη για τα κείμενα μιας παράστασης stand-up comedy οπότε μπορούσα να χρησιμοποιήσω διαλόγους, διαφορετικά πρόσωπα, ετερόκλητα θέματα και ιδέες οι οποίες δύσκολα θα περνούσαν σε μια παράσταση, τουλάχιστον στη μορφή που τις είχα.

Τι σου έλειψε και τι καινούργιο ανακάλυψες σε αυτό;
Δεν θα έλεγα ότι μου έλειψε κάτι γιατί όλα ήταν πολύ διαφορετικά εξ αρχής στον τρόπο δουλειάς. Εκείνο που ανακάλυψα είναι πώς χρησιμοποιείς την εμπειρία από το live και γενικά τον τρόπο δουλειάς ως κωμικός ώστε να είσαι σίγουρος ότι αυτό που έγραψες λειτουργεί στη σωστή κατεύθυνση γιατί ό,τι τυπώνεται είναι οριστικό ενώ στα κείμενα μιας παράστασης μπορείς πάντα να κάνεις αλλαγές.

Σε ώθησε όλο αυτό το νεκρό διάστημα της καραντίνας να γράψεις το “Κόμεντι Σκρίπτα” ή θα το έκανες κάποια στιγμή έτσι κι αλλιώς;
Νομίζω ως ένα βαθμό εντάσσεται στην προσπάθεια να μην είναι τελικά νεκρό αυτό το διάστημα! Δεν ξέρω αν θα το έκανα κάποια στιγμή. Είχα σκεφτεί ότι αν στο μέλλον έφτανα να έχω δημοσιεύσει αρκετά κείμενα ίσως θα είχε νόημα να τα συγκεντρώσω με κάποιο τρόπο αλλά μέχρι εκεί. Αυτό που άλλαξε με τον άπειρο χρόνο που είχα μέσα στην καραντίνα ήταν ότι εφόσον δεν είχα κάτι άλλο, έκανα αυτό που κάνω έτσι κι αλλιώς κάθε μέρα αλλά σε όλη την έκταση του χρόνου που είχα διαθέσιμο, δούλευα πάνω σε κείμενα και ιδέες.

Κάποια στιγμή το είδος και το ύφος των ιδεών άρχισε να διευρύνεται κωμικά και πέραν της γλώσσας του stand-up comedy κι αποφάσισα να ξεκινάω κάθε μέρα δουλεύοντας 3 ώρες πάνω σε μία από αυτές. Σταδιακά οι ώρες αυξήθηκαν μέχρι που επικεντρώθηκα αποκλειστικά σε αυτές και στο τέλος είχα συγκεντρώσει τα κείμενα του βιβλίου.

Το είχες ξανακάνει αυτό; Έστω και σε περιορισμένο/μικρό βαθμό, να “ζεις” δημοσιεύοντας χιουμοριστικά κείμενα;
Στο παρελθόν έχω δημοσιεύσει κείμενα κωμωδίας σε περιοδικά, εφημερίδες και site αλλά όχι με σκοπό να γίνει κύρια δουλειά ή να ζήσω από αυτό. Το έκανα γιατί μου το ζήτησαν στο πλαίσιο κάποιας έκδοσης ή απλά γιατί ήθελαν να εμπλουτίσουν το περιεχόμενό τους με κάποιο σατιρικό κείμενο.

Δεν θα σου φανεί λίγο περίεργο που τώρα κάποιος θα “ακούει” τα αστεία σου και δεν θα μπορείς να πάρεις άμεσο feedback τη στιγμή ακριβώς που τα “ακούει”, δηλαδή εν προκειμένω που τα διαβάζει; Δεν θα σου λείψει το γέλιο, το χειροκρότημα, η άμεση ανταπόκριση;
Από ένα σημείο και μετά κατάφερα να διαχωρίσω στο μυαλό μου τη διαδικασία του κειμένου για μια παράσταση με εκείνο του βιβλίου. Βέβαια όταν έγραφα τα κείμενα έδωσα σε κάποιους να διαβάσουν ορισμένα κι αν κάπου γελούσαν ρωτούσα πού, με τι και γιατί. Αλλά μέχρι εκεί. Εννοείται ότι αναρωτιέμαι αν θα γελάσει κάποιος αλλά επειδή μιλάμε για βιβλίο ο μόνος τρόπος να το εξακριβώσω είναι να είμαι εκεί οπότε κάτι τέτοιο θα ήταν κάπως άβολο και για τους δύο μας.

Πόσο μεγάλος ήταν ο πειρασμός να βάλεις μέσα παλιά σου κείμενα ή αστεία που πιστεύεις ότι δεν θα τα θυμάται κανείς;
Ούτε καν μου πέρασε από το μυαλό. Ο σκοπός μου ήταν να δουλέψω καινούργιο και διαφορετικό υλικό με βάση ιδέες και κείμενα πέραν από τη φόρμα του stand-up comedy. Δεν είχα στο μυαλό μου πώς θα ειπωθεί το κείμενο αλλά πώς θα περάσει το αστείο μέσα από τον γραπτό λόγο χωρίς εμένα να το λέω, άρα χωρίς act out ή παύσεις και τονισμούς.

Γιατί πιστεύεις στην Ελλάδα τα αντίστοιχα βιβλία δεν είναι τόσο διαδεδομένα όσο στο εξωτερικό όπου υπάρχει ας το πούμε ολόκληρη βιομηχανία πάνω στα “χιουμοριστικά βιβλία”.
Αυτά τα λίγα όμως βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει από Έλληνες κωμικούς έχουν πάει πολύ καλά σε πωλήσεις απ' όσο γνωρίζω και μάλιστα, επειδή τα έχω διαβάσει σχεδόν όλα, είναι εξαιρετικά. Κι επιπλέον δεν αφορούν μόνο στην κωμωδία αλλά και σε άλλα είδη λογοτεχνίας. Απλώς δεν είναι πολλά ώστε να κάνουν έντονη γενικά την παρουσία κωμικών εκδοτικά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αριθμός των κωμικών στην Ελλάδα είναι πολύ μικρός σε σχέση με εκείνον της Αγγλίας και της Αμερικής. Επιπλέον εκεί υπάρχει μακρά παράδοση, 60-70 χρόνων, στο είδος οπότε αναλογικά θα έλεγα ότι είμαστε σχετικά καλά σε αντιστοιχία.

Αν πρότεινες αντίστοιχα βιβλία σε κάποιον, ποια θα ήταν αυτά; Και γενικά ποιο βιβλίο σε έχει κάνει να γελάσεις περισσότερο;
Είναι πάρα πολλά αυτά που μου έρχονται στο μυαλό αλλά επειδή πάντα υπάρχουν αποκλίσεις ως προς το είδος του χιούμορ θα πρότεινα οποιαδήποτε αυτοβιογραφία stand-up κωμικού γιατί γράφουν συνήθως για τη ζωή τους και τον κόσμο με τον τρόπο που τα βλέπουν μέσα από τη δουλειά τους, την κωμωδία δηλαδή. Επίσης οποιοδήποτε βιβλίο με κείμενα του Γούντι Άλλεν που κυκλοφορούν και σε ελληνική μετάφραση. Ίσως αυτά θα έλεγα ότι είναι από τα αγαπημένα μου. Τέλος, βιβλία που με έχουν κάνει να γελάσω πολύ είναι του Ντέιβιντ Σεντάρις. Παρότι δεν είναι κωμικός σε πολλά κείμενά του υπάρχουν όλες οι αξίες και τα χαρακτηριστικά της κωμωδίας.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη εδω: