Θανάσης Παπαγεωργίου: Συνέντευξη στο Vivlio-life.gr
Ξεκίνησε σαν σκέψη, έγινε όνειρο και μετά σκοπός… Στη συνέχεια έγινε κάλεσμα μέσω διαδικτυακής εκπομπής. Και τώρα, πια, είναι ένα βιβλίο. Ένα βιβλίο, όμως, διαφορετικό από τα άλλα, επειδή γράφτηκε από συνολικά δεκαέξι συγγραφείς για έναν πολύ καλό σκοπό: Όλα τα κέρδη από τις πωλήσεις του, θα διατεθούν στο Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Πίστη». Οι συντελεστές αυτής της συλλογικής προσπάθειας εργάστηκαν αφιλοκερδώς και όλοι εμείς οι αναγνώστες του εξαιρετικού αυτού βιβλίου, τους ευχαριστούμε θερμά. Ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει τη σπουδαία αυτή σκέψη βιβλίο, είναι ο Θανάσης Παπαγεωργίου που σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο Vivlio-life. Το θέμα το οποίο επέλεξε να δώσει στους συγγραφείς ήταν κοινό: «Μάχη». «Ήταν το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό και δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο. Γιατί αν ο αγώνας που δίνουν αυτά τα παιδιά και οι γονείς τους, δεν είναι ο ορισμός της Μάχης, τότε δεν ξέρω ποιος είναι…»
{Ο Σύλλογος «Η ΠΙΣΤΗ» δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους γονείς των παιδιών, που νοσηλεύονται στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών (ΚΕΘ), το Τμήμα Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΤΑΟ) και τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΜΜΜΟ) του Νοσοκομείου Παίδων «η Αγία Σοφία». Δημιουργήθηκε με την ΠΙΣΤΗ ότι μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια, που καταβάλλουν οι γονείς και τα ίδια τα παιδιά με καρκίνο, και αγωνίζεται να ενημερώσει και άλλα τμήματα της κοινωνίας μας, που είναι ήδη ευαισθητοποιημένα ώστε όλοι μαζί να πετύχουμε περισσότερα στην προσπάθεια για παιδικά χαμόγελα, γεμάτα υγεία. Σε αυτήν την προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, σημαντική θέση έχει η εκστρατεία για την αύξηση των εθελοντών δοτών μυελού των οστών, καθώς για πολλά παιδιά με καρκίνο, οι συνηθισμένες χημειοθεραπείες δεν είναι αρκετές και μοναδική θεραπευτική λύση αποτελεί η μεταμόσχευση μυελού των οστών}.
Αναλάβατε μια πρωτοβουλία, που μόνο εξαιρετικές κριτικές μπορεί να αποσπάσει και φυσικά να βρει μιμητές. Τι ήταν, όμως, εκείνο που δημιούργησε την αρχική σας σκέψη;
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Μακάρι να είναι το έναυσμα για πολλές ακόμα τέτοιες προσπάθειες. Όλοι μας έχουμε κάποια προσωπική εμπειρία, στην οποία είπαμε «μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω κάπως». Απλά αυτό το «κάπως», το έκανα πράξη. Και είμαι τυχερός που ο κύκλος μου αποτελείται και από ανθρώπους που όχι μόνο γράφουν, αλλά γράφουν και καλά. Και ήθελαν και αυτοί να προσφέρουν.
Για να φθάσει ένα βιβλίο στα χέρια μας εκτός από τον συγγραφέα που καταθέτει μια πνευματική δουλειά υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που τον στηρίζουν, όπως επιμελητές, μεταφραστές, καλλιτέχνες, γραφίστες και φυσικά εκδότες. Εργάστηκαν και εκείνοι αφιλοκερδώς;
Ναι, όλοι εργάστηκαν αφιλοκερδώς. Εξώφυλλο, επιμέλεια, σελιδοποίηση, εκδοτικός, όλοι το έκαναν αφιλοκερδώς. Μάλιστα, όλοι, είναι και συγγραφείς. Εκτός από τον Νίκο Δεληγκάρη που έκανε το καταπληκτικό εξώφυλλο. Απλά είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε λόγω του ότι μπήκαν στην ομάδα με μία μικρή καθυστέρηση, μας βοήθησαν από άλλο πόστο τελικά. Η Άρτεμις Βελούδου Αποκότου, έκανε καταπληκτική δουλειά στην επιμέλεια. Η Κιάρα Καλουντζή, επίσης καταπληκτική δουλειά στην σελιδοποίηση. Και ο Κωνσταντίνος Μίσσιος έκανε φοβερή δουλειά στην μετάφραση του διηγήματος του Μάστερτον. Να πω εδώ ότι ειδικά οι δύο γυναίκες της παρέας, αποδείχτηκαν και πολύ υπομονετικές, μιας και τις ζάλισα με αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Είναι και οι δύο τους πολύ γλυκές, μιας και εγώ θα με είχα βρίσει (χαχα) κάθε φορά που τους έστελνα e-mail με τις αλλαγές, ένοιωθα τύψεις. Ειδικά η Κιάρα άνοιξε και έκλεισε την σελιδοποίηση τουλάχιστον 3 φορές. Και στον Νίκο βέβαια, ζήτησα κάποιες αλλαγές. Και κάθε φορά ένοιωθα άσχημα λέγοντας σε κάποιους που δουλεύουν αφιλοκερδώς, να ξοδέψουν κι άλλο χρόνο γι’ αυτό. Δεν άκουσα παράπονο από κανέναν τους βέβαια και αυτό είναι προς τιμήν τους. Και φυσικά και ο Ηλίας Φουντούλης που έχει τις εκδόσεις Χρονικό, και δέχτηκε να βγάλει το βιβλίο χωρίς καθόλου κέρδος, είναι κι αυτός συγγραφέας (μεταξύ άλλων). Κρίμα που δεν πρόλαβε να γράψει κι αυτός κάτι. Ποιος ξέρει, ίσως στο επόμενο(;) τα καταφέρουν όλοι τους.
Παρατηρώντας το εξώφυλλο, βλέπουμε ένα παιδί να βγαίνει νικητής από μία μάχη. Ταιριαστός συμβολισμός. Μιλήστε μας για το εντυπωσιακό αυτό εξώφυλλο.
Ναι, όντως, ισχύει αυτό. Στον Νίκο, οι μόνες οδηγίες που έδωσα, ήταν τρεις. Η μία ήταν αυτή που αναφέρατε. Να δείχνει ένα παιδί που βγαίνει νικητής από μία μάχη. Επίσης, το μυθολογικό πλάσμα του εξωφύλλου, είναι ένας γρύπας. Ο γρύπας στην αρχαία Ελλάδα, συμβόλιζε την δύναμη. Και η σπείρα που βλέπουμε στο μπράτσο του, συμβόλιζε την ζωή. Ο Νίκος πήρε αυτά τα τρία στοιχεία και δημιούργησε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο θεωρώ κορυφαίο!
Ας γυρίσουμε λίγο τον χρόνο πίσω και να πάμε στη μέρα της διαδικτυακής σας εκπομπής. Ποιος είναι ο τίτλος της εκπομπής και κάθε πότε κάθεστε πίσω από το μικρόφωνο;
Ο τίτλος της εκπομπής, είναι «Αλλόκοσμες ιστορίες». Την ξεκίνησα τον Μάιο του ’19. Αρχικά από το metalzone.gr και από τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, είμαι στο schoolofrock.gr. Η εκπομπή ξεκίνησε με σκοπό να είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην Ελληνική λογοτεχνία του Φανταστικού, με καλεσμένο έναν συγγραφέα την εβδομάδα. Επειδή αυτό τελικά δεν ήταν εφικτό*, έγιναν και αφιερώματα σε διάφορες σειρές βιβλίων που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα (Βιβλιοθήκη του τρόμου- εκδόσεις Σιμωσι, Ιστορίες με…- εκδόσεις Ωρόρα, Σειρά Κόλαση- εκδόσεις Οξύ) όπως και ένα εντελώς διαφορετικό death match μεταξύ Stephen Kingκαι Clive Barker, όπου δεν μας έμεινε άντερο από τα γέλια με τους καλεσμένους μου.
*Δεν ήταν εφικτό, όχι γιατί δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί, αλλά επειδή η εκπομπή γίνεται σπίτι μου, ε, θέλω να τον ξέρω τον άλλον έστω και λίγο. Συν το ότι δεν έχω κάποιον στον ρόλο του αρχισυντάκτη να προετοιμάζει ή έστω να με βοηθάει να προετοιμάσω την εκπομπή (ερωτήσεις κλπ), οπότε αν δεν τον έχω διαβάσει κιόλας τον καλεσμένο, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.
Τι ήταν αυτό που είπατε στον αέρα εκείνη τη μέρα για ν’ αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση αυτής της έκδοσης;
Στον αέρα δεν είπα τίποτα, όλα οργανώθηκαν με μεγάλη μυστικότητα να πω την αλήθεια. Από την πρώτη εκπομπή που έκανα και για σχεδόν όλες τις επόμενες (μέχρι και τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο του ’19 όπου και το έβαλα μπρος), ρώταγα τους καλεσμένους εκτός αέρα, αν θα τους ενδιέφερε να συμμετέχουν σε ένα βιβλίο με φιλανθρωπικό χαρακτήρα και όλοι ανεξαιρέτως, ήταν θετικοί. Για να φανταστείτε, το ανακοίνωσα στην τελευταία εκπομπή που έκανα το 2020 και ήταν κάπου στα μέσα Ιουλίου. Κόντευα να σκάσω, το κράταγα μέσα μου τόσους μήνες και δεν το είχα πει σχεδόν σε κανέναν.
Πόσοι και ποιοι είναι εκείνοι που «Με όλες τους τις δυνάμεις» κατάφεραν μαζί μ’ εσάς να δημιουργήσουν αυτή την ανθολογία διηγημάτων;
16 συγγραφείς, έγραψαν τα 15 διηγήματα που υπάρχουν στο βιβλίο :
Graham Masterton & Dawn G. Harris, Μιχάλης Γεωργοστάθης, Γιώργος Δάμτσιος, Ευθυμία Ε. Δεσποτάκη, Μάριος Δημητριάδης, Μπάμπης Δρουκόπουλος, Παναγιώτης Ζερβός, Κατερίνα Θεοδώρου, Ελευθέριος Κεραμίδας, Λένα Κικίδου, Γιώργος Κωστόπουλος, Γιώργος Λαγκώνας, Γιώργος Μεσολογγίτης, Γιώργος Μπελαούρης, Λευτέρης Μπούρος
Πέρα από τους Έλληνες συγγραφείς – τους οποίους κι εμείς οι φίλοι του Vivlio-life ευχαριστούμε θερμά για την υπέροχη απόφασή τους- συμμετείχαν στην εκπομπή σας και δυο σπέσιαλ καλεσμένοι όπως γράφετε. Ο Graham Masterton και η Dawn Harris. Μιλήστε μας γι’ αυτούς.
Στην εκπομπή μου δεν συμμετείχαν (ακόμα), αλλά στο βιβλίο. Ο Graham Masterton, είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στην λογοτεχνία τρόμου παγκοσμίως και είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχει στο βιβλίο. Ήξερα ότι είναι προσιτός άνθρωπος, γιατί τον έχω συναντήσει και τις 2 φορές που έχει έρθει Ελλάδα. Το 2005 που είχε έρθει στο τότε μαγαζί της Jemma press στην Καλλιθέα, αλλά και το 2018 που ήταν επίσημος καλεσμένος του αγαπημένου φεστιβάλ Fantasmagoria στην Θεσσαλονίκη. Έβλεπα ότι είναι ενεργός στα κοινωνικά δίκτυα και γνωρίζοντας πως είναι πολύ προσιτός άνθρωπος, αποφάσισα να του στείλω ένα μήνυμα στο facebook. Κατευθείαν και χωρίς κανέναν ενδοιασμό, μου απάντησε θετικά. Τον τελευταίο καιρό, κάνει αρκετές συγγραφικές προσπάθειες μαζί με την DawnG. Harris και αποφάσισε να μας στείλει ένα διήγημα που έγραψαν μαζί και ταίριαζε στο θέμα που έθεσα για τα διηγήματα. Η Dawn, έχει έντονη φιλανθρωπική δράση, οπότε και από μέρους της, δεν υπήρχε κάποιος δισταγμός και έτσι στήριξαν και οι δύο αυτή την προσπάθεια.
Το θέμα το οποίο θέσατε στους συγγραφείς ήταν «Μάχη», με τη διευκρίνιση «όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας. Με ποια κριτήρια καταλήξατε στη συγκεκριμένη θεματολογία;
Νομίζω ότι με το που αποφάσισα τον σκοπό στον οποίο θα διατεθούν τα κέρδη του βιβλίου, ήξερα και το θέμα. Ήταν το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό και δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο. Γιατί αν ο αγώνας που δίνουν αυτά τα παιδιά και οι γονείς τους, δεν είναι ο ορισμός της Μάχης, τότε δεν ξέρω ποιος είναι. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να μπούμε ούτε στο 1% της ψυχολογίας που έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι κάτι το τρομακτικό.
Καθώς εκπροσωπείτε τη λογοτεχνία φανταστικού να υποθέσουμε πως οι συγγραφείς που συμμετείχαν στην έκδοση ανήκουν στο ίδιο είδος και άρα το διήγημα που κατέθεσε ο καθένας ανήκει σ’ αυτό το είδος λογοτεχνίας;
Όλοι οι συγγραφείς, πλην του Μπούρου (αν και έχει γράψει κι αυτός κάποια λίγα διηγήματα προς τα εκεί) ανήκουν σε αυτό τον τομέα της λογοτεχνίας. Άρα, ναι, όλα τα διηγήματα ανήκουν στην λογοτεχνία του Φανταστικού. Είναι μοιρασμένα μισά μισά ανάμεσα σε τρόμο και Φάνταζι. Και γι’ αυτό έχουμε βάλει σε εμφανή θέση στο οπισθόφυλλο το 18 . Για να μην μπερδέψει ο κόσμος τον σκοπό στον οποίο θα πάνε τα χρήματα, με το περιεχόμενο. Το βιβλίο είναι για ενήλικες. Τα κέρδη του, είναι για τα παιδιά.
«Βυθιστείτε σε αλλόκοσμες, συγκλονιστικές διηγήσεις από την αφρόκρεμα του είδους στη χώρα μας» προτρέπετε τους αναγνώστες και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μας δώσετε κάποιους τίτλους από τα επιλεγμένα διηγήματα της έκδοσης.
Κόβοντας τη Μουστάρδα – Ντον Γκ. Χάρις & Γκράχαμ Μάστερτον
Το μαγικό σεντούκι του κυρίου Έλκτον – Μιχάλης Γεωργοστάθης
Στο Στενό Πέρασμα – Γιώργος Δάμτσιος
Όταν ανάβει η κουβέντα (Μια ιστορία της Πικρής Στροφής) – Ευθυμία Ε. Δεσποτάκη
Σάρκινη σφαίρα – Μάριος Δημητριάδης
Μυρσίνη – Μπάμπης Δρουκόπουλος
Με αγάπη που δεν έχει σβήσει – Π. Μ. Ζερβός
Φωτεινή – Κατερίνα Θεοδώρου
Εσωτερική σύγκρουση – Ελευθέριος Κεραμίδας
Eileana’ Cheò (το νησί της ομίχλης) (Οι Τρεις Όψεις του Νομίσματος) – Λένα Κικίδου
Κόκκινο και Λευκό – Γιώργος Κωστόπουλος
Ο Γίγαντας – Γιώργος Λαγκώνας
ΔΙΑΓΡΑΦΗ 17 – Γιώργος Μεσολογγίτης
(Α)βρόχοις Καθέδραις Ποσί(ν) – Γιώργος Μπελαούρης
Καθαρτήριο – Λευτέρης Μπούρος
«Για όλα εκείνα τα παιδιά που δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη. Μάχη πιο επική από οποιαδήποτε μυθοπλασία», γράφετε και πράγματι είναι έτσι. Τέτοιες προσπάθειες για να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να γίνονται ευρέως γνωστές. Τι κάνετε ώστε «Με όλες μας τις δυνάμεις» να συμμετέχουμε όλοι;
Εν μέσω covid δεν έχουμε πολλές επιλογές δυστυχώς. Το βιβλίο ήταν να βγει στο Fantasyfest, αλλά δυστυχώς ακυρώθηκαν τα πάντα (πολύ σωστά). Θα γίνουν όμως κάποιες διαδυκτιακές παρουσιάσεις, απλά δεν ξέρουμε ακόμα το πότε. Σύντομα όμως. Θα ανακοινωθούν στην σελίδα των Αλλόκοσμων ιστοριών στο facebook. Όπως έγραψα και πρόσφατα στην σελίδα της εκπομπής, το βιβλίο έφυγε πλέον από τα χέρια μας. Πλέον ανήκει σε όλους εσάς. Ελπίζω να το αγαπήσει και να το προωθήσει έστω με έναν καλό λόγο, όσο περισσότερος κόσμος γίνεται.
Σίγουρα θα υπάρξουν και κάποιες ενέργειες για την προώθησή του, απλά δεν είναι κάτι σίγουρο ακόμα, οπότε δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι.
Θεωρώ βέβαιο πως κάποιοι που θα διαβάσουν το βιβλίο αλλά και τον σκοπό που εκδόθηκε θα πουν «πολύ θα ήθελα να συμμετέχω κι εγώ». Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σ’ ένα δεύτερο διαδικτυακό συγγραφικό κάλεσμα…
Ήδη με έχουν πλησιάσει κάποιοι συγγραφείς και έχουν προφέρει την βοήθειά τους για το επόμενο. Και το θεωρώ τιμή μου.
Όσο για το αν θα υπάρξει επόμενο, να πω πως το θέλω πάρα πολύ. Έχω βρει ήδη τον σκοπό στον οποίο θα πάνε τα χρήματα, έχω βρει θέμα για τα διηγήματα, έχω σκεφτεί ήδη κάποιους συγγραφείς (ενημερώθηκαν πρόσφατα 8 από αυτούς και ήταν όλοι θετικοί), απλά προς το παρόν δεν έχω καθόλου χρόνο να το τρέξω. Επίσης πρέπει να δω το πότε με το καλό θα ξαναρχίσει η εκπομπή, γιατί δεν έχω κάνει κάποια από το καλοκαίρι και μετά. Και αυτό θα καθορίσει και το ποιοι θα συμμετέχουν. Αν το κάνω μέσω της εκπομπής, σημαίνει ότι η λίστα συγγραφέων θα είναι πολύ συγκεκριμένη. Αν αποφασίσω να το «ανοίξω» τότε θα μιλάμε με άλλες παραμέτρους. Πάντως οι μισές θέσεις, είναι ήδη καλυμμένες όπως προανέφερα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον σας και γι’ αυτή την συνέντευξη. Εύχομαι σε όλους, καλή χρονιά με υγεία. Να προσέχετε τους εαυτούς σας και τους γύρω σας. Με όλες σας τις δυνάμεις!